Categories
Close
Menu
Menu
Close
Zoeken...
Search

Historisch droog in maart en april

De voorbije twee maanden waren bijzonder droog! Voor een goede werking van de waarschuwingsdienst aardappelziekte beschikt Viaverda over een netwerk van meer dan 50 weerstations in Vlaanderen. Uit...

Irrigatie vervroegt de oogstdatum

Hoewel de aardappelen dit jaar door het gunstige weer vroeg konden worden geplant, is dat geen garantie op een vroege oogst. Door de aanhoudende droogte is groeivertraging mogelijk.

Uienplatform 2025 goed gestart

Ook dit jaar organiseren we samen met het Agentschap Landbouw en Zeevisserij een Uiendag. Die zal dit jaar plaatsvinden eind augustus, later meer daarover.

Winterpastinaak komt de winter goed door

Voor de operationele groep DIPA onderzoeken we de mogeliijkheid van een najaarszaai van pastinaak om tegemoet te komen aan de opkomst- en onkruidbestrijdingsproblematieken in het voorjaar.

Zonnige en droge start van het kolenseizoen

In tegenstelling tot vorig jaar zijn er geen vertragingen in veldwerkzaamheden. Ook het planten verloopt vlot. Intussen is de eerste vrucht bloemkool zo goed als volledig geplant en is ook de...

Hoe beïnvloedt bemesting de teelt van bataat?

De voorbije seizoenen lagen verschillende proeven aan om te onderzoeken hoe bemesting de teelt van bataat eventueel beïnvloedt. De focus lag daarbij op kalium en stikstof. Wat zijn de resultaten?

Terugblik op studiedag bodemplagen in siergewassen en gazon

Op dinsdag 29 april 2025 vond de Studiedag Bodemplagen in siergewassen en gazon plaats bij Viaverda te Destelbergen. Meer dan 100 deelnemers waren op de afspraak.

 

Terugblik op aardappelziektebestrijding 2024

Het aardappelteeltseizoen 2024 was op vele vlakken uitdagend. Niet het minst voor de beheersing van de aardappelziekte, die al vroeg opdook.

Waar men gaat langs Vlaamse wegen...

De start van het nieuwe aardappelteeltseizoen is op zijn minst bijzonder. Ook nu bepalen de weersomstandigheden alles. 

Geslaagde kick-off van Europees Interreg Project HydroSoilWise

Eind vorige week vond de geslaagde kick-offmeeting plaats van HydroSoilWise, een ambitieus Interreg Noordwest Europa project.

 

Aanplanten van houtige sierplanten in het kader van SIER+

De voorbije weken werd hard gewerkt in het kader van het VLAIO-project SIER+. Dit project focust op de functionele meerwaarde van houtachtige sierplanten.

Erkenning voor Zampro, uitbreidingen van erkenning voor Bio-Pyretrex

Via proefwerk op Viaverda werd een sierteelterkenning bekomen voor het middel Zampro. Daarnaast konden we ook enkele uitbreidingen realiseren voor oude bekende Bio-Pyretrex.

Kieming in de bewaarloods verder toegenomen

Tijdens het bewaarseizoen 2024-2025 volgen Viaverda en Inagro de kwaliteit van aardappelen op in 17 Vlaamse bewaarloodsen. Daartoe worden elke maand stalen genomen. Op het einde van het...

Gewasvariatie baart uientelers kopzorgen

Het voorjaar van 2025 begon vroeg en voor velen onverwacht. Hoewel alle uien zijn gezaaid, betekent dit helaas niet dat ze ook (goed) zijn opgekomen.

Lage pH op je groenteperceel? Wij komen bekalken!

Viaverda zet een tweejarige demonstratieproef rond pH op. Verschillende scenario’s worden getest om te demonstreren hoe jij deze kan verbeteren. Heb jij een perceel dat zich hiertoe leent?...

Luisbestrijding in wortelen cruciaal om virusaantasting te voorkomen

In wortelen is het heel belangrijk om de zevenbladluis goed onder controle te houden. Nu de temperaturen stijgen, werd de temperatuursom voor de zevenbladluis overschreden en start de vlucht van...

Preirassen late winter geoogst

Na een finale pitmeting op 10 april 2025 werd de rassenproef prei late winter geoogst op 15 april 2025. De gemiddelde pitlengte over de variëteiten heen zat toen op 6,1 cm.

Rendabel komkommers telen in tunnels: wat werkt echt?

De komkommerteelt in plastiektunnels is populair bij korteketentelers. Deze vruchtgroente past goed in een rotatieschema en is geliefd bij de consument. Uit ons onderzoek blijkt dat enten van...

ALTER-PEAT zoekt duurzame veenalternatieven

Veen is een essentiële component in teeltsubstraten binnen de sierteeltsector. Echter, het ontginnen van veen gaat gepaard met aanzienlijke CO₂-uitstoot. Er wordt gezocht naar duurzame...

Belgisch aardappelareaal stijgt opnieuw

Viaverda en Inagro enquêteren jaarlijks aardappeltelers in verband met hun aardappelareaal in Vlaanderen. Begin april vond de meest recente bevraging plaats: aardappeltelers lieten weten welk...

Aardappelvoorraad begin april

Begin april werden een vaste groep van Belgische telers bevraagd naar de afzet van hun aardappelen en hun actuele voorraad in de schuur.

Fractioneren als terugverdienpraktijk

Met de invoering van MAP7 werden de bemestingsnormen sterk verlaagd ten opzichte van vorig jaar. Het fractioneren van bemesten als terugverdienpraktijk werd goedgekeurd. Wat houdt dat in?

Onkruidbestrijding in de aardappelteelt voorjaar 2025

Onkruiden succesvol aanpakken in aardappelen kunnen we doen door een goede vooropkomst toepassing te zetten. Een goede rugopbouw en de juiste weersomstandigheden dragen ook bij tot het welslagen.

Moeizame start van uienteelt door droog voorjaar

Het voorjaar verloopt moeizaam. Vele geplante en gezaaide uien snakken naar regen, getuige de beregeningshaspels die de voorbije tijd in de velden zijn verschenen.

Voor (her)groei heeft prei water nodig

Voor prei die nog enkele weken moet groeien, wordt beregening noodzakelijk om het gewas aan de groei te houden en de opbrengst nog positief te beïnvloeden.