X
GO
nl-BEfr-FR
Actuele berichten
Neerslag - gevolgen voor de oogst

Neerslag - gevolgen voor de oogst

dinsdag 29 september 2020

Het seizoen van inschuren (consumptieaardappelen) was nog niet eens gestart (wegens de droogte) en is in de meeste regio's weeral uitgesteld vanwege de regen.

Naargelang de regio en de grondsoort is de vochttoestand - na de overvloedige regen van 25 tot 28 september - nu ‘net goed’ tot ’veel te nat’ om te rooien. De vooruitzichten wijzen echter niet meteen op een periode met opeenvolgende (rooibare) dagen om in te schuren. Hopelijk komt die er wel en kunnen de aardappelen in goede omstandigheden gerooid en ingeschuurd worden. 

ROT
Sowieso is er de voorbije dagen al schade opgetreden. Er zal bij de oogst rekening moeten gehouden worden met natte kopakkers en rotte knollen. Schenk voldoende aandacht aan goed rooiwerk en hou twijfelachtige partijen apart. 

HOOG OWG
De onderwatergewichten zijn doorgaans hoog. Dat betekent dat de knollen gevoelig zijn voor stootblauw (zie artikel). Gelukkig zal er gerooid worden met aanhangende grond. Zo worden de knollen alvast wat gebufferd tegen blutsen en stoten gedurende het inschuurproces.
 
AANHANGENDE GROND
Aanhangende grond in de bewaring beschermt de knollen ook tegen snelle uitdroging. Grond neemt vocht op en kan dat geleidelijk ook weer afgeven. Let er evenwel op dat er geen stortkegels aanwezig zijn. Lucht kiest altijd de kortste weg. Verdichte zones als gevolg van grond worden niet belucht. Opgelet, aanhangende grond mag vocht bevatten, maar dat betekent niet, dat de aardappelen nat mogen binnen komen! Het gevaar bestaat dat er de komende weken té nat zal worden ingeschuurd.
 
Rassen zoals Fontane en Challenger zijn hier uitermate gevoelig voor. Als lenticellen dichtsmeren en/of te weinig zuurstof doorlaten, kunnen de knollen stikken en in een paar weken tijd rotten. Schuur daarom nooit té nat gerooide partijen in! Let ook op met karren die nat geregend zijn en de kans niet kregen om op te drogen.
 

Print
Tags: